Úroda dýní Hokaido

16.září 2018

… byla letos mimořádná. Tak trochu ještě netušíme, co s těmi, které nerozdáme, budeme dělat. Studujeme, jak nejlépe dýně uskladnit, aby nám dlouho vydržely. Doporučení je určitě suché místo, teplota mezi 10-20 °C, ideálně na dřevěném roštu, aby dýně mohly větrat a aby se navzájem nedotýkaly. Sklízet se mají, když mají již zaschnutou stopku. Dýně sklidit i se stopkou, to je důležité, aby se od místa stopky nezačaly kazit.

Další možnost jak skladovat dýně je zmražením, to znamená rozřezat dýně na menší kusy a po porcích zmrazit. Pokud dýně chcete používat na polévku, je možné je nastrouhat a zamrazit, ušetříte místo v mrazáku. Je možné dýně i rozřezat na plátky nebo nastrouhat na hrubší kusy a usušit.

Dýně se stali pravidelnou součástí našeho jídelníčku, oblíbili jsme si dýňovou polévku, která se dá různě dochutit, dcera například přidala kari a zázvor, polévka dostala mírně ostrou a velmi zajímavou chuť, mistrovské kuchařské dílo! Výborné je Indické dýňové kari. Prý jsou z dýní i skvělé zavařeniny, to ještě musíme prozkoumat.

A Jeden recept na závěr. Moje žena Alica to nazvala chlapská dýňová polévka. Vařil chlap, tedy já, a chuť byla vynikající s příchutí slaninky s jemně ostrou chutí na konci. Přesto, že jsem vařil já, musím si výsledek pochválit, opravdu jsem si pochutnal. A přitom velmi jednoduché a tím, že jsem stále o berlích, tak vše v jednom hrnci:

  • nejdříve jsem pokrájel slaninu, použij jsem Oravský špek z http://www.mojelhota.cz/lahudky/
  • slaninu jsem opražil, přidal pokrájenou 1 dýni Hokaido a zalil 1,5 litrem vařící vody
  • přidal jsem trochu mletého černého pepře, 2 lžičky soli, 3 najemno pokrájené malé cibule, 2 na plátky pokrájené stroužky česneku a kousek pálivé feferonky
  • potom nechal povařit až do změknutí dýně
  • vše jsem promixoval a dochutil 2mi lžícemi vymačkaného citrónu a trochu dosolil


Adresa

Hůrka 24

397 01, Písek

Telefon: + 420 602 293 221

E-mail: jarda.chronak@gmail.com